Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

2010 Eeva-Liisa Kortelahti

e-l_kortelahti.png

kirjoittanut, Hellevi Wikgren

Suomessa on kaksi vanhaa, perinteistä pitsinnypläysaluetta, joiden kautta nypläys ja nypläysmallit ovat levinneet koko suomeen. Sitten meillä on yksi uudempi alue, Huittinen, josta käsin Eeva-Liisa Kortelahti tekee mallejaan tutuksi ympäri maailman.

Eeva-Liisa on syntynyt vuona 1945. Hänellä on kaksi lasta ja seitsemän lastenlasta. Hän on ollut jo aivan lapsena kiinnostunut pitseistä. Aluksi virkatuista pitseistä, joista hän teki ensimmäisen kirjansakin ”Virkkausmalleja”. Vuonna 1972 alkoi Huittisten Kansalaisopistolla pitsinnypläys Karin Vuolan johdolla. Sinne Eeva-Liisakin meni opettelemaan nypläystekniikkaa. Opittuaan tekniikan, hän halusi myös itse suunnitella ja kokeilla omia kykyjään luoda pitsejä. Ja kun alkuun pääsee, niin luominen tavallaan ruokkii itse itseään, ja pitsejä alkoi syntyä. Tällöin oli vuosi 1975.
Kysyin Eeva-Liisalta, että tuntuiko hänestä, ettei pitsimalleja ollut tarpeeksi saatavilla, niin hänen mukaansa malleja oli kyllä tarpeeksi, mutta voimakas kokeilemisen halu vei suunnittelun tielle. Tästä kai voimme olla iloisia. Tällä hetkellä malleja on syntynyt jo lähes 500 kappaletta. Ja kaikilla on nimi – sekin tuntuu uskomattomalta. Lapsiaiheisiin tauluihin hän on käyttänyt lastenlasten ja sukulaislapsien nimiä.
Eeva-Liisa Kortelahdelle kristilliset arvot ovat hyvin tärkeitä. Hän on käyttänyt monia Raamatun tapahtumia innoittajinaan. Mallit ovat tulleet todelliseen tarpeeseen, niin paljon niitä on kaikissa näyttelyissä nähty. Se kyllä täytyy sanoa, ettei niiden nyplääminen ole kaikkein helpointa hommaa. Pareja on paljon ja langan suunnat vaativat tarkkuutta.
Varmasti moni on huomannut, että monissa malleissa piilottelee vuokonlehti. Siitä on muodostunut Eeva-Liisan tavaramerkki – ikään kuin logo. Toki on monia malleja, missä lehdet ovatkin pääosassa. Niitä löytyy tauluina, koruina ja reunapitseinä. Sinivuokko on Eeva-Liisan lempikukka. Niitä on kasvanut hänen lapsuusmaisemissaan valtavalla alueella ja ne ovat jättäneet lähtemättömän jäljen häneen, kuten voimme malleista nähdä. Puutarhalla yleensäkin on hänelle paljon merkitystä se kiinnostaa myös Pitsi - Pirtissä vierailevia. Heidän pihansa palkittiinkin vuonna 2000.
Eeva-Liisa on itse nyplännyt kaikki lähes 500 malliaan. Nämä nyplätyt ykköskappaleet ovat esillä vuonna 1983 pihapiiriin valmistuneessa Pitsi - Pirtissä. Siellä nyplääjät ja muut turistit voivat käydä ihailemassa näitä hänen suunnittelemiaan ja toteuttamiaan pitsiliinoja, -tauluja, monenlaisia koriste-esineitä ja koruja. Tarkkasilmäinen voi huomata, että joissakin nypläyksissä näkyy erilaisia kokeiluja. Esillä on myös Sofialle valmistettu kastemekko, joka on ollut jo seitsemän kertaa käytössä.
Henkilökohtaisesti huomasin Eeva-Liisan arvon pitsimaailmassa, kun olimme vuonna 2008 Groningenissa, Hollannissa, OIDFA:n kongressissa. Suomen osaston näytteilleasettajina olivat Eeva-Liisa, Arja Virtanen ja minä. Kun rakensimme osastoa Arjan kanssa, niin jo silloin kävi ihmisiä kyselemässä, josko Eeva-Liisa olisi mukana tai mitä hänelle kuuluu. Seuraavana päivänä, kun näyttely oli auki, sama kysely jatkui. Ihmiset kertoivat kaikenlaista, kenellä oli monta hänen kirjaansa, joku oli käynyt Pitsi – Pirtissä tai muissa hänen näyttelyissään, ja tosi suuri joukko tunnisti heti hänen työnsä seinältä. Se oli vaikuttavaa.
Eeva-Liisa on opettanut pitsinnypläystä yli 30 vuotta. Tunnustuksena työstään hänelle on ojennettu valtakunnallinen kulttuurin juhlavuoden mitali vuonna 1994 sekä käsi- ja taideteollisuuden kultainen taitomerkki Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry:ltä vuonna 2006. Kansalais- ja työväenopistojen liiton hopeisen ja kultaisen ansiomerkin Eeva-Liisa on saanut kansalaisopistolla tekemästään opetustyöstä.

EEVA-LIISA KORTELAHDEN tuotantoa

Eeva-Liisa Kortelahti aloitti nypläysmallien suunnittelun vuonna 1975, joista on julkaistu yksitoista nypläysmallikirjaa. Kirjat ovat julkaistu joko kaksi- tai kolmekielisinä (suomi, englanti ja saksa). Eeva-Liisan mallien mukaan nyplätään Euroopassa, Amerikassa, Etelä-Afrikassa, Japanissa ja Australiassa, sillä hänen kirjojaan on myyty paljon ympäri maailmaa. Saksalainen kirjamyyjä, Barbara Fay, oli kerran todennut eräälle nyplääjälle, että ”Eeva-Liisan kirjat myydään ennen kuin ne ehtivät painosta ulos”, kyllähän Barbara tekikin suuria ennakkotilauksia. Barbaran pyynnöstä kirjoihin tuli myös saksankielinen käännös.
Eeva-Liisan luomiskausi alkoi todella oikeaan aikaan. Nypläys oli vähitellen taas saanut nostetta, eikä nypläysmalleja ollut kovin helpolla saatavilla. Kirjat ovat lisäksi hyvin monipuolisia. Lähes jokaisesta kirjasta löytyy malleja sekä reunapitseihin että erilaisiin tauluihin ja koruihin. Varsinkin erilaiset taulut tulivat erittäin suosituiksi. Kuinkahan monta Miniä tai Volkkaria onkaan nyplätty? Ei taida kukaan osata edes arvata niiden määrää. Barbara Fayn kertoman mukaan kaikki kirjat ovat olleet vuorollaan bestseller-listan ykkösenä. Eeva-Liisan malleja löytyy myös Lace Expressistä ja jopa espanjalaisesta pitsilehdestä.
Eeva-Liisa Kortelahti on pitänyt näyttelyitä kotimaan lisäksi myös ulkomailla. Hänellä on ollut OIDFA:n pitsikongresseissa oma näyttelyosasto Englannissa, Ranskassa, Saksassa, Hollannissa, Espanjassa, Suomessa ja kaksi kertaa Belgiassa. Hän on osallistunut muutamilla töillä myös yhteisnäyttelyihin, Englannissa sekä Riikassa ja Unkarissa parikin kertaa. Marraskuussa 2006 Eeva-Liisalta oli yli neljäkymmentä pitsityötä Venäjällä, Pietarin Pyhän Marian kirkon yhteisnäyttelyssä. Ei voi myöskään unohtaa kodin pihapiirissä seisovaa Pitsi-Pirttiä. Sehän on ympärivuotinen näyttelypaikka, ja avoinna sopimuksen mukaan.
Eeva-Liisa on ollut vuodesta 1984 kansainvälinen ommeltujen- ja nyplättyjen pitsien järjestön, OIDFA:n jäsen.

Näyttelyitä:

Huittinen, Sammun koulu 1976
Huittisten museo 1977
Rauman Osuuspankki 1977
Huittisten Osuuspankki 1978
Karjaan Fogus 1979
Ålands Museum 1979
Huittinen, Sammun koulu 1980 kaksi kertaa
Belgia, Beveren Waas 1982
Hollanti, Rotterdam ja Heemstede 1982 ja 1988

Pieni näyttelyosasto OIDFA:n kongressissa:

Belgia, Brugge 1984
Englanti, Brighton 1986
Ranska Le Puy 1988
Saksa, Frankfurt 1990
Hollanti, Utrecht 1992
Espanja, Barcelona 1994
Suomi, Turku 1996
Belgia, Gent 1998

Kirjat:

Virkkausmalleja 1974
Uudet nypläysmallit 1976
Pitsejä virkaten ja nypläten 1978
Nyplättyä pitsiä 1981
Nyplätkäämme 1988
Ruusuja nypläten 1993
Pitsejä pukeutumiseen 1994
Hyviä uutisia 1996
Nypläysmalleja 1998 1988
Narua nypläyksessä 1999
Lapsia nypläten 2000
Nauhalanka nypläyksessä 2004

Kirjat ovat selkeitä malli- ja ohjekirjoja virkkaukseen tai nypläykseen. Poikkeuksen tekee Hyviä Uutisia. Se on kuvakirja Eeva-Liisan töistä, varustettuna kuvaan sopivalla kolmikielisellä Raamatunlauseella. Kirja sopii monenlaiseksi lahjaksi, vaikkei saaja nypläisikään.

Suomen pitsinnyplääjät ry