Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €
hillevi_mitikka_3.png

2010 Hillevi Mitikka

Suomen Pitsinyplääjät ry täyttää kuluvana vuonna 20 vuotta ja on tullut aika ryhtyä historiamme kartoitukseen. On olemassa useita henkilöitä, jotka ansaitsevat tulla mainituiksi tässä yhteydessä. Yksi heistä on oululainen Hillevi Mitikka.

Tutstuminen nypläykseen

Hillevi Mitikka on syntynyt Raahessa vuonna 1941. Hänen vanhempansa olivat vaatturimestareita. Vanhemmilta saatu geeniperintö sekä työteliäs ja kunnianhimoinen luonne ovat edesauttaneet Hilleviä pitkän ja antoisan uran luomiseen käsitöiden ja ennen kaikkea nypläyksen parissa.
Pitsinnypläykseen hän sai ensituntuman opiskellessaan Raahessa Lybeckerin käsityökoulussa vv. 1957-1958 vapaaehtoisena aineena pitsinnypläystä seminaarin lehtori Miettusen opetuksessa. Jo tuolloin nypylöitä oli ostettavissa, mutta tyyny oli isän tekemä. Aktiivisen pitsinnypläyksen harrastamisen hän aloitti Oulussa, Oulu-opistolla Marja-Leena Palokankaan ryhmässä.
Myöhemmin hän on opiskellut nypläyksen eri suuntauksia ahkerasti. Hän on perehtynyt pitsinnypläykseen Belgian Bryggessa kahdella kurssilla. Kotimaassa hän on opiskellut pitsinnypläystä 25 kertaa ja aina on ollut eri nypläystekniikka aiheena.
Tutustumismatkat eri pitsitapahtumiin ja -näyttelyihin niin ulkomailla kuin Suomessakin ovat kuuluneet tiiviisti sekä hänen omaan että myös valtakunnalliseen nypläysharrastuksen kehittämiseen. Näillä matkoilla kotimaassa hän tutustui laajasti nypläyksen harrastajiin ja yhdistyksen tunnettavuus laajeni.

Opetustyö

Opetustyön Hillevi on aloittanut 12.01.1982 Oulunsalon kansalaisopistossa. Myöhemmin opetustyö laajeni käsittämään nypläyspiirit koko Oulun talousalueella. Enimmillään opetustyötä on ollut neljänä iltana viikossa ja usein on myös ollut päiväryhmiä. Lisäksi hän on opettanut nypläystä erilaisilla lyhytkursseilla lähes kaikkialla Pohjois-Suomessa. Kuluvalla lukukaudella Hillevi opettaa edelleen useita ryhmiä eripuolilla Ouluseutua. Näillä kursseilla aloittaa nypläyksen uutena harrastuksena tänäkin syksynä usea uusi opiskelija.
Työskennellessään vielä puolustusvoimien palveluksessa, leirien illat olivat hyvää aikaa valmistella opetusmateriaalia ja suunnitella uusia malleja. Ainakin tuohon aikaan puolustusvoimissa oli kantahenkilökuntaa, joka harrasti nypläämistä.
Kun Hillevi aloitti nypläyksen opettamisen, oli nypläykseen liittyviä oppi- ja ohjekirjoja saatavilla opetustyöhön vain hyvin harvalukuinen määrä. Käytettävissä olivat lähinnä vain raumalainen ohjekirja nypläyksestä ja Eeva-Liisa Kortelahden mallikirjoja. Pitsit olivat reunapitsejä ja pöytäliinoja, jotka olivat tarkoitettu hyötykäyttöön. Nyplätyt työt olivat yksivärisiä. Lisäksi oli kansallispukujen nyytinkejä.
Käytettävissä olevien mallien vähäisyyden vuoksi Hillevi perusti ”kotikirjaston". Tähän kotikirjastoon hän kokosi vuosien varrella systemaattisesti uutta nypläykseen liittyvä kirjallisuutta. Tänä päivänä hänen kotikirjastossa on yli sata nypläystä käsittelevää teosta, niin kotimaisia kuin ulkomaisia. Lisäksi on suuri määrä alan lehtiä ja lukematon määrä yksittäisiä malleja.

Toiminta yhdistyksessämme

Suomen Pitsinnyplääjät ry:n toimintaan Hillevin ”houkutteli” Liisa Riipinen v. 1993 heinäkuun lopussa Belgi-an matkan yhteydessä. Vuonna 1994 Hillevi valittiin hallitukseen. 1990 –luvun puolessa välissä tärkeimmiksi asioiksi koettiin mm. tiedotelehtisen tekeminen jäsenistölle; lehden sisällön ja ilmestymiskertojen kehittäminen. Samoin myytävät artikkelit kuten mallit ja kortit. Tärkeää oli myös jäsentapaamisten kehittäminen; mm. kevätkokous. Samoin koettiin tärkeäksi hallituksen tehtäväksi yhdistyksen jäsenmäärän nosto.
Hallitus kokoontui silloin useammin kuin nykyään. Talkootyötä oli silloin huomattavasti enemmän ja tiedonkulku ei ollut sähköistä. Kun Hillevi Mitikka valittiin hallitukseen, yhdistyksen jäsenmäärä oli n. 120 henkilöä. Jättäessään hallitustehtävät puheenjohtajana vuonna 1999, jäsenmäärä oli jo yli 750 maksavaa henkilöä. Jäsenistön määrän kasvaminen antoi mahdollisuuden siihen, että toiminta kasvoi niihin mittasuhteisiin mitä se on nyt edelleen. Yhdistyksen jäsenmäärä ja sen myötä tuleva jäsenmaksutulo muodostavat yhä edelleen keskeisen perustan yhdistyksen taloudelle.

Kunnianosoitukset

Käsi ja taideteollisuusliitto Taito ry jakaa kunniamerkkejä tunnustuksena käsi ja taideteollisuuden edistämiseksi tehdystä merkittävästä työstä. Vuonna 2000 Hillevi Mitikalle myönnettin hopeinen ansiomerkki .
On ollut meidän opiskelijoiden onni, että Hillevi Mitikka suhtautuu kunnianhimoisesti oman itsensä ja oman opetustyönsä kehittämiseen. Punaisena lankana hänellä on ollut pitsinnypläyksen harrastuksen laajentaminen ja kehittäminen opetustyön kautta. Sama ajatus hänellä on ollut myös yhdistystoiminnassa; nypläyksen ja sen harrastamisen kehittäminen Suomessa. Yhdistyksemme kokousten yhteydessä järjestetyissä näyttelyissä on voitu todeta, että hänen oppilaidensa kädenjälki on erinomainen. Jopa niin hyvä, että se on tuonut kutsun ulkomaille. Viimeksi Hillevin ja hänen opiskelijoidensa töitä oli esille Japanin Kobessa järjestetyssä OIDFAN näyttelyssä.

Suomen pitsinnyplääjät ry